Sunday, March 27, 2016

Kewajipan Seorang Isteri

Saya pernah berbual dengan seorang kawan perempuan seketika waktu dahulu perihal kewajipan isteri pasca perkahwinan.

Andaikan seorang wanita berasal dari latar belakang keluarga yang susah, sesudah dia berkerjaya dan berkahwin, adakah patut untuk dia mengabaikan keluarga sendiri dan mementingkan keluarga suami/mentua walaupun keluarga suami/mentuanya sudah stabil/senang?

Jawapan yang saya terima sangat pelik -

"Wanita tersebut wajib taat pada suaminya".

Setuju...tapi tak semua perkara. Ibu bapa kandungnya susah, kenapa nak tolong keluarga mentuanya kalau dah senang? Takkan duit gaji sendiri nak bagi pada mak ayah kandung yang susah, suami boleh tahan?

"Kalau suami tak izin, tetap tak boleh"

Saya terfikir sejenak, agama yang agung seperti Islam takkan mungkin ada peraturan tak masuk akal seperti ini, kecuali jika ia telah disalah-tafsir oleh pihak-pihak tertentu secara sengaja atau tidak sengaja.

Mana mungkin mak ayah yang telah susah payah melahir dan menjaga kita sedari kecil, boleh ditinggalkan begitu saja setelah berkahwin, dan semua ini suruhan agama?

Saya telah baca banyak perbincangan, namun berikut merupakan jawapan yang terpilih.

Lapangkan dada, bukakan minda.

*****************************************************************************

KEWAJIPAN SEORANG ISTERI: BERKHIDMAT KEPADA MENTUA?

Assalamualaikum.

Tersebar dalam masyarakat bahawa apabila seorang Muslimah sudah berkahwin, maka secara automatik ibu bapa suami iaitu mentua kepada si Muslimah tadi menjadi lebih utama kepada Muslimah tersebut berbanding ibu bapa Muslimah itu sendiri. 


Benarkah hal ini.


Jawapan:


Di sini, diringkaskan fatwa daripada www.islamqa.com yang diketuai oleh Shaikh Salih al-Munajid:

1- Tiada sebarang dalil menunjukkan kewajipan seorang Muslimah untuk berkhidmat kepada mentuanya. 


2- Seorang isteri hendaklah melayani mentuanya dengan baik atas dasar ihsan selagi mana ia di dalam batas kemampuannya.


3- Suami hendaklah sedar akan hal ini bahawa dia tidak berhak memaksa isterinya untuk berkhidmat kepada ibu bapanya, dan si isteri tidak wajib melakukannya walau disuruh oleh si suami. Ini kerana ia bukan kewajipan yang terhasil apabila akad nikah berlaku.


4- Dalam masa yang sama, Muslimah juga dinasihati untuk memberikan khidmat yang mampu kepada mentua kerana satu masa nanti mereka juga akan menjadi ibu, dan akan mempunyai menantu, dan akan tiba saatnya mereka pula memerlukan bantuan menantu mereka.


5- Seorang suami hendaklah sedar bahawa hubungan mereka adalah hubungan suami isteri, dan bukannya hubungan seorang tuan dengan hambanya.


*Di atas merupakan kesimpulan daripada fatwa Shaikh Muhammad bin Soleh al-Uthaimin, Shaikh 'Abdul Aziz bin Baz, Shaikh Abdullah bin Qu'ud, dan Shaikh 'Abdullah bin Ghudayan, Shaikh 'Abdul Razzaq 'Afifi


Wallahua'lam.


Sumber:


****************************************************************************************

Soalan:
UNTUK ISTERI: MERTUA LEBIH UTAMA DARIPADA IBU BAPA KANDUNG?
Kalo isteri suami no1, ibu bapa mertua lebih utama dari ibu bapa sendiri kan? kalo suami plak ibu lebih utama dari isteri kan? tp nafkah tu mmg isteri la yg mst diutamakan.. kan? tp kebajikan ibu bapa takleh diabaikan..

Jawapan:
Tiada dalil menyatakan sedemikian rupa. Yang banyak ialah keutamaan ibu bapa kandung untuk ditaati si anak.

Bayangkan jika sepasang ibu bapa hanya ada seorang anak perempuan atau semua anaknya perempuan dan mereka sudah berkahwin. Bayangkan jika semua anak perempuannya lebih utamakan mertua berbanding ibu bapa kandung sendiri.

Usah kita mengajar ajaran-ajaran mengarut sebegini.

Suami ada tanggungjawab sebagai anak kepada ibu bapanya.
Isteri juga ada tanggungjawab sebagai anak kepada ibu bapanya sendiri.

Ya, kita perlu berlaku ehsan kepada mertua kita. Akan tetapi menyatakan mertua isteri lebih utama daripada ibu bapa sendiri adalah sesuatu yang tiada asasnya.

Wallahua'lam.
Admin - Dr Ustaz Rozaimi Ramle